В София, Варна и Пловдив „Десните” почетоха жертвите на тоталитаризма

“Днес сме тук, за да почетем паметта на загиналите и да си спомним това, което се е случило през 20 век, за да не позволяваме да се повтори и през 21-ви. Трябва да не забравяме, че всеки тоталитарен режим най-напред е започнал като автократичен режим”. Това заяви председателят на Коалиция „Десните” д-р Илко Семерджиев пред Мемориала на жертвите на комунизма в София. В Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими д-р Семерджиев и представителите на политическите партии част от Коалицията – Лилия Вълкова – БДФ, Емил Йорданов – Синьо единство, Емил Мечикян – ЕНП и Денича Сачева от гражданската квота поднесоха цветя и паметен венец пред Мемориала в градината пред НДК.

Във Варна членове на Коалиция „Десните” поднесоха цветя и венец пред Паметника на жертвите на комунизма в градинката до Градската художествена галерия.

В Пловдив представителите на Коалиция „Десните” поднесоха цветя пред Паметника на жертвите на комунизма на площад “Стефан Стамболов”.

През 2008 г. Европейският парламент обявява 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма – за да се запази паметта за жертвите на масово депортиране и изтребление от страна на двата режима. Датата 23 август е избрана, защото на този ден през 1939 г. се сключва пактът за ненападение между тоталитарните режими на Сталин и Хитлер, известен като „Пакта Молотов-Рибентроп”. Той позволява на двете страни да нахлуят в Полша, което дава началото на Втората световна война.
На 19 ноември 2009 г. българският парламент обявява 23 август за Ден за памет на престъпленията на национал-социалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.

Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.