В София тръгва първият електробус в Европа

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова представи първият електробус, който ще се движи по линия на градския транспорт. По думите на Фандъкова това е първата такава машина в Европа и засега експлоатацията му е по-скоро пилотна и експериментална. Целта е да могат да се преценят разходите и ползите от такъв тип превозно средство, както и производителите да тестват електробуса в реални условия.
Зеленият електробус ще се движи в продължение на девет месеца по маршрута на тролейбусна линия №11.
Превозното средство е плод на сътрудничеството между израелско-българската компания „Чериът моторс“ АД и „Хайгър”, Китай, вторият по големина производител на автобуси в Китай.
Електробусът се движи без батерии и може да изминава до 20 км с едно единствено зареждане за няколко минути на крайната спирка при всяка обиколка. Не произвежда преки емисии CO2. Базиран е на съвременната технология, основана на ултракондензатори.
На представянето на електробуса присъстваха и посланиците на Хърватия Лйерка Алайбек и на Германия Матиас Хьопфнер. Присъстваха и Цвика Цимерман, председател на съвета на директорите на „Чериът моторс“ АД, както и Саусан Хасон, първи секретар в посолството на Израел.

Снимка: www.sofia.news

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.