В София чакат официално писмо от ЕК за “Южен поток”

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

В българското Министерството на икономиката и енергетиката очакват официалното уведомително писмо от Европейската комисия по повод изявлението за започналата наказателна процедура срещу страната ни заради строителството на газопровода “Южен поток”.

Европейската комисия вижда два основни проблема със стоителството на „Южен поток” в България. Те са причината за откритата наказателна процедура и искането за прекратяване на проекта, съобщи по БНР Шантал Хюз – говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар Гюнтер Йотингер.

Говорителката на еврокомисаря обясни, че първият проблем е свързан с това, че на компанията „Южен поток – България” е възложено да проектира, финансира, строи и управлява газопровода без съответните прозрачни конкурентни процедури. Вторият проблем е с договорите за подизпълнители, при които може да бъде дадено преимущество на определени руски и български фирми.

“Доколкото ми е известно, договорите може да са сключени, но реалната дейност по строителство още не е започнала. Така че, да, ние искаме от властите в България да прекратят проекта и очакваме те да се съобразят с това”, изтъкна Шантал Хюз.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.