В село Кардам направиха “зелена” класна стая

Зелената класна стая на ОУ „Христо Ботев” в с. Кардам, област Добрич ще бъде официално открита в 9.30 ч. на 21 май, 2015 г. За целта училището ще организира спортен празник. Ученици от други училища също ще се включат в тържеството. Събитието ще събере всички деца и възрастни, които през последните месеци запретнаха ръкави и заедно създадоха специална градина, в която да провеждат алтернативни учебни часове.

Зелената класна стая освен всичко друго е и образователна биоградина. Тя е дългосрочна инициатива за въвеждане на алтернативни подходи на учене чрез преживяване. Чрез изграждането й и грижите за нея авторите на проекта обединяват усилията на ученици, учители, родители и други членове на местната общност за създаването на зелено, красиво, полезно и обичано място, където всички заедно учат най-важните уроци – тези на природата. Зелената класна стая осигурява непосредствената връзка на децата с околната среда, твърдят организаторите. Така учениците ще се запознаят със здравословния начин на живот и хранене и ще бъдат възпитавани в отговорност и изследователски дух.

През март учениците, учителите и част от помощния персонал на ОУ „Христо Ботев” засадиха 50 ябълкови дръвчета, над 200 декоративни храста за живия плет около градината, семена за зеленчуци и летни цветя, 4 розови храста, оформени като арки на входовете, подготвиха тревните смески за билковия кът. През април те засадиха още зеленчуци, изработиха и поставиха работна маса и три нови пейки, както и ремонтираха петте стари училищни пейки – за изнесени уроци на открито. За да се грижат за насажденията, децата получиха подробни разяснения. В дългосрочен план по-големите ще дават съвети на по-малките как да продължат да поддържат и обогатяват градината. На място ще се учат и децата от местната детска градина.

В биоградината предстоят солидарни акции и интерактивни методи на обучение. Денят на Земята вече бе специално отпразнуван в най-новото зелено пространство на село Кардам. На 22 април деца и възрастни се порадваха на екоизложба и презентация, а учениците от началните класове засадиха ягоди. Денят на реколтата също ще бъде подобаващо отбелязан. Засега зелената класна стая обединява ентусиазма и усилията на 94 ученици от различни етнически групи и 14 възрастни – 12 учители и двама представители на помощния персонал на ОУ „Христо Ботев”.
Идеята за зелена класна стая се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

(Източник и снимка: НПО “За Земята”)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.