В Русия задължават операторите на Wi-Fi мрежи да идентифицират потребителите

Правителството на Руската федерация, изпълнявайки неотдавнашни промени в Закона за информацията, разпореди да се идентифицират потребителите на общодостъпните Wi-Fi мрежи за ползване на интернет. Занапред оператор от мрежата трябва да установява името и фамилията на потребителите, “потвърдени с документ за самоличност”.

Идентификацията на потребителите на Wi-Fi мрежи ще бъде по усмотрение на операторите на тези мрежи, коментира зам.-председателят на Роскомнадзор Максим Ксендзов пред РИЕ “Новости”. Според него не става дума за задължително представяне на паспорт или друг документ за самоличност и освен това постановлението не касаело частните лица, които използват лични рутери за безжичен интернет.

Съгласно поправките в закона, операторите на общодостъпни безжични мрежи за достъп до интернет могат да бъдат привлечени под отговорност, ако при поискване от правоохранителните органи не предоставят информация за активността на даден потребител или нямат нужната организация за реда за достъп до мрежата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.