В Русе е разбита международна схема за пране на пари през България

Международна схема за пране на пари, която е минавала и през България, е била разбита, съобщи в Русе главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, предаде БГНЕС.

Към момента са повдигнати обвинения към 8 души – 6 мъже и 2 жени, на възраст между 30 и 40 години, като двама от тях са оставени в ареста. Всички те са български граждани, а установената до момента щета е на стойност над 1 млн.евро.

Става дума за трансгранична престъпна група, която от 2011 г. източва сметки на чуждестранни граждани. Схемата е следната – чрез вирус “троянски кон” се заразяват интернет сертификатите на съответните клиенти на банките, получава се достъп до паролите и потребителските им имена, след което хакери правят преводи към специално отворени сметки на лица и търговски дружества. Т. нар. финансови мулета имат по 3 до 6 сметки в различни банки, откъдето парите се пренасочват към крайните получатели, които са чужди граждани. Преводите са били в размери от 1000 до 250 000 евро, а потърпевшите са граждани от различни страни от Европа, САЩ и Австралия. Сигналът е подаден от банки, които са установили, че се правят опити за неправомерни трансфери на пари. Обвиняемите българи са били свързани с лица, на чието име са били откривани фиктивните сметки и са оперирали с парите на територията на България.

През уикенда следователите от ОД на МВР-Русе са извършили претърсвания, обиски и изземвания на 36 адреса, като са били задържани 5 души. Подобни претърсвания са извършени и във Варна, където също е действала престъпната група. Иззети са мобилни телефони, различни електронни устройства, дебитни карти, както и 5 автомобила, за които се предполага, че са закупени със средства от престъпната схема. Става дума за пране на пари в особено големи размери, обясни окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев.

Предстоят още доста следствени действия, за да се установят участниците от чужбина в схемата, както и компютърните специалисти, които са действали като хакери. Все още не са установени и фактическите получатели на сумите. Потърпевши от измамата са стотици чуждестранни граждани.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.