В РБ пак си разменят обвинения, гражданската квота не подкрепя Кунева

В Правната комисия гласуваха членовете на ВСС да получават заплати като на конституционни съдии

Противоречията вътре в Реформаторския блок, избуяха с нова сила след като стана ясно, че премиерът ще предложи на Народното събрание да избере Меглена Кунева и за министър на образованието и науката.

Гражданската квота на РБ ще гласува с “въздържал се” за кандидатурата на Меглена Кунева за нов образователен министър. Това става ясно от написаното от депутата Гроздан Караджов на страницата му във “Фейсбук”.

Караджов публикува следната позиция:

1. Непартийните членове на Гражданския съвет оценяваме високо постигнатото в изпълнение на Програмата на Реформаторски блок в сферата на образованието и науката.

2. До този момент пред Гражданския съвет не е представена кандидатура за министър на образованието и науката и концепция за управление на сектора, съгласно принципите и процедурите за номиниране на кандидатите за изборни длъжности приети от Реформаторския блок.

3. Народните представители на Реформаторския блок от гражданската квота ще гласуват “въздържал се” за всеки кандидат, непредставил концепция и неполучил одобрението на Гражданския съвет.

Тази позиция намира своята контрапозиция на сайта на Движение “България на гражданите”, информира “Фокус”. От ДБГ правят следното уточнение:

“Граждански съвет на РБ като действащ орган към момента няма. Мандатът му е изтекъл. Дори да имаше, по Учредителното споразумение на РБ той не може и няма правомощия да номинира министри, поради което, още докато действаше, не е участвал в номинацията на настоящите министри на РБ – подчертаваме, на нито един от тях.

Политическият орган, който може да обсъжда кандидатури за позиции, е Изпълнителният съвет на Блока. Номинациите на министри подлежат на обсъждане в Парламентарната група, като в случай че не се стигне до общо решение, всеки от народните представители гласува по съвест.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.