В прокуратурата има сигнали срещу Борисов и Кутев заради банките

Главният прокурор Сотир Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много

Потвърди се информацията, че в прокуратурата има подадени сигнали срещу депутатите Антон Кутев и Бойко Борисов за техни изказвания, свързани с икономическата ситуация и банковата стабилност. И двата сигнала са за престъпления срещу Републиката по чл. 107 от Наказателния кодекс. Сигналът срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е подаден от бившия министър на отбраната и настоящ лидер на “Движение за справедливост – РПГ” Николай Цонев.

Филип Цанов от сдружението “Природата за хората” е сигнализирал прокуратурата за изказванията на депутата от Коалиция за България Антон Кутев.

Николай Цонев се включи по телефона в сутрешния блок на Нова тв и уточни, че визира думите на Бойко Борисов: “Да признават банкрута и да викат Международния валутен фонд”, въпреки ме те далеч не са единственото изказване в тази посока на лидера на ГЕРБ. Той често изтъква също така, че в икономически план държавата вече е катастрофирала и катастрофата е необратима.

“Борисов непрекъснато се изказва по някакви въпроси и винаги създава заблуждение и убеждението, че ще има някакви безредици”, коментира Николай Цонев по Нова тв.

Филип Цанов повдигна темата за отговорността на политиците за техните изказвания и внушения.

“Въпросът е за отговорността на политиците, които в деликатни моменти, какъвто е този, трябва да носят отговорност за такива изказвания. Не може от сутрин до вечер да се леят потоци от думи, а никой да не носи отговорност. Тези хора подлудиха хората”, заяви Филип Цанов.

“Първо една банка по ред причини я обявиха в несъстоятелност. Изведнъж във вашето студио Антон Кутев застава и казва “имам усещане, че ще се събори втора банка”. Да отиде и да каже на базата на какво има това. Основната паника се създаде именно след неговото участие при вас”, допълни Филип Цанов.

Всъщност цитираните думи на Борисов и Кутев далеч не изчерпват обилното говорене на политици от различни партии, което би могло да се класифицира като насаждане на паника или разпространяване на невярна информация за състоянието на цялата държава или на отделни нейни сектори. В нормална ситуация такова говорене обикновено се възприема като нормална част от политическата риторика, но при случилото се с КТБ и ПИБ може да се каже, че редица политици с думите си подействаха като катализатори на процесите. Неслучайно УС на БНБ призова да се спре с политическото говорене по темата за финансовата стабилност и състоянието на банките.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.