В прокуратурата има преписка срещу Венета Марковска

В прокуратурата съществува преписка по сигнал срещу съдия Венета Марковска, която на 31 октомври бе избрана за член на Конституционния съд от парламентарната квота.

Информацията беше потвърдена от Софийска градска прокуратура (СГП), съобщи „Дневник".

Това опровергава представените преди седмица от Венета Марковска справки пред парламентарната правна комисия от четири институции в съдебната власт (Висшия съдебен съвет, инспекторатът към него, СГП и Върховната касационна прокуратура, според които срещу нея няма досъдебни производства или сигнали.

Проверката в Софийска градска прокуратура е била по сигнал, подаден от бившия следовател Стоян Стоянов. В него той казва, че „Венета Марковска, като председател на дисциплинарната комисия на Висшия съдебен съвет, член на ВСС и зам.-председател на ВАС на 24.01.2007 г. умишлено е използвала документи с невярно съдържание (чл.316 НК), като тези документи са използвани и гласувани от членовете на ВСС, като решение на съвета."

Софийска градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по сигнала, обясни говорителят й прокурор Румяна Арнаудова, защото нямало доказателства за извършено престъпление.

Прокурорското постановление обаче е било обжалвано и не е влязло в сила. В момента преписката се намира в Софийската апелативна прокуратура.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.