В Пловдив конфискуваха 17 кашона пилета със салмонела

Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Пловдив конфискуваха от склад на едро 17 кашона с пилета заразени със салмонела, съобщи електронното издание на в. “Марица”. Бройлерите са продадени във Франция и с изрядни документи са внесени от българска фирма, съобщи д-р Николай Петков, директор на отдел „Контрол на храните” към ОДБХ- Пловдив. Сигнал за заразата е получен от европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки, пуснати на пазара – RAPEX. Цялото количество от 150 кг е насочено за изгаряне в екарисаж.

Д-р Петков твърди, че освен в Пловдив количества от заразените пилета има и в София.

По-рано днес бе съобщено, че полски пилета, заразени със салмонела са били открити на територията на Европейския съюз. Предупреждението се съдържа в анализ на данните от европейската система за известяване за храни и фуражи, публикуван на страницата на Българската агенция за безопасност на храните.

Освен салмонелата в пилета от Полша, същата зараза е открита и в пуешки продукти от тази страна. Нашите компетентни органи засега не уточняват дали и у нас са проникнали тези опасни за консумация продукти. Известно е само, че внасяме големи количества полски яйца.

Съобщава се и за салмонела в пилешки продукти, произведени в Румъния, както и за листерия в кокошки от Франция.

Снимка: “Марица”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.