В писмо до президента, Миков отново настоява за вето

В писмо до президента Плевнелиев (разпространено и до медиите) лидерът на БСП и председател на парламентарната груха Михаил Миков отново, след словото си в парламента, настоява държавният глава да наложи вето на закона за ратификацията на заема от 16 млрд. лева. За това настоява лидерът на БСП Михаил Миков в писмо до Росен Плевнелиев.

Ратификационният закон противоречи на основния закон, защото с международно споразумение отсега се задават съществени параметри в законите за държавния бюджет, които предстои да се приемат за 2016-а година и 2017-а година, аргументира се Миков в писмото си до президента Плевнелиев.

И тъй като още в деня на ратификацията в парламента президентът Плевнелиев обяви, а после потвърди, че няма да наложи вето, то лидерът на БСП коментира, че отказът на държавния глава или е прибързан, или е преосмисляне на отношението му към новите заеми, което еволюира от крайно консервативно преди година до радикално либерално с нюанси на авантюристичност напоследък.

По време на днешното пленарно заседание на парламента депутатите от “БСП лява България” настояха в декларация Министерски съвет да публикува всички договори относно ратификацията на заема от 16 милиарда лева, а Мая Манолова изрази изненада от това, че президентът е подписал указа за заема часове след гласуването в пленарната зала:

Буквално минути, след като парламентът гласува тази ратификация, (президентът) е пуснал закона, отказал е да наложи вето. Остава загадка как президентът буквално за часове или за минути е прочел съдържанието на договорите, които са над триста страници”, каза Манолова. Депутатката обърна внимание на факта, че в “Държавен вестник” не са публикувани важни документи, съпътстващи ратификацията: договорът за агентство, договорът за дилърство, актът за поемане на задължения и многобройните договори с адвокатски кантори, консултантски и т.н.

Мая Манолова потвърди казаното по време на дебатите в сряда, че БСП ще сезира Конституционния съд относно приемането на Договора за заем.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.