В Перник протестират срещу бедствието “незаконни мини”

Спирането на незаконните мини в района на Перник е до никъде. По сигнали на хората от квартал “Стара Тева” мината на Рeкоул, отстояща на 80 метра от къщите им, отново е възобновила дейността си. Незаконните въглекопачи, които местните хора наричат “къртици” са отново по дупките. Няма никаква яснота как и дали има реакция от страна на полицията и на икономическа полиция на сигналите на хората, съобщават от Екологично сдружение „За Земята“.

Местната инициативна група „Съседите на Рикоул“ и Екологично сдружение „За Земята“ организират в събота символична акция пред община Перник – хората ще носят малки дървени кръстове, за да прогонят злото.

“След като институциите не работят и явно са напълно подвластни на структурите, които стоят зад копаенето на въглища в урбанизиранатa зона на Перник, гражданите ще заложат на суеверието. Все пак живеем в държава, в която кметове ръсят захар по улиците за прогонване на зли духове – може би екзорсизмът е последната надежда на перничани за спасение от разрухата и безаконието. Това, че е съботен ден също не ни плаши – делник или празник, за някои въпроси институциите все са във ваканция”, пишат организаторите на протеста. – “Недоумяваме защо масово се спряга аргументът за работните места на черноработниците по незаконните мини и работещите в мината на Рекоул. Общината и гражданите губят много повече от срутващите се къщи в квартал „Рудничар“. Община Перник признава неколкократно, че харчи по 3-5 хил. лева месечно за запълване на незаконните мини, държавата не получава концесионни такси и никога не е получавала от незаконните мини, а от Рекоул към данни от юли 2015, не са внасяни такси за последните две години.

След запитване на сдружение “За Земята” към ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура“ от август тази година, стана ясно, че за поддръжка на ж.п. линиите в участъка на мините са изхарчени близо 15 млн лева през последните три години. Е, не е ли логично да за запитаме къде излиза сметката на държавата ни – да харчи милиони за справяне с последиците от проблема, вместо да ги харчи за решаването му. Тези средства биха могли да бъдат впрегнати например е програма за заетост на черноработниците и на миньорите, на които да не им се налага да работят, рискувайки живота си при всяко спускане в необезопасените дупки или в най-добрия случай работейки в нездравословната среда на една мина”.

Акцията пред общината ще се проведе от 14ч. След това в центъра на града в пространството пред централния вход на Двореца на културата ще бъде разположен информационен щанд с подписка, с която ще се иска задействане на институциите. От 17 и 18ч ще пред Двореца на културата ще се играе кукления спектакъл „Прахоляшка в Черното царство“ – приказка посветена на проблема с изгарянето на въглища, която е хем за деца, хем и за възрастни.

Исканията на протестиращите срещу незаконните мини в Перник – „Съседите на Рикоул“ и Екологично сдружение „За Земята“ – остават същите като заявените в началото на юли на пресконференция в БТА и на срещата с областния управител на Пернишка област Ирена Соколова. Този път са допълнени с един призив към жителите на Перник: “Скъпи Съграждани, не купувайте въглища за отопление, ако имате съмнения, че са от незаконните мини – евтиното ви отопление буквално подкопава сигурността на много хора и заплашва къщите им от срутване. Не само държавата и общината носят отговорност за проблема – отговорност носи и всеки от нас, ако с парите си поддържа беззаконието и безобразията в Перник”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.