В Пазарджик стотици протестираха срещу звуковия терор от циганските сватби

Над 300 граждани на Пазарджик се събраха тази вечер пред кметството на мирен протест срещу шумните ромски тържества на открито, които започват от първа пролет и продължават до късна есен. Митингът бе организират от Гражданския инициативен комитет “Ред и спокойствие”, обединяващ жители на комплексите, граничещи с ромските квартали. Протестът протече при засилено полицейско присъствие, но мина при добър ред и дисциплина и без провокации или опити на “братята роми” да отстояват правото си на тридневни сватби, озвучени с мощността на рок-концерт.

Присъстващите обясниха, че са стигнали по принуда до организирането на протестен митинг, тъй като не виждат никакъв начин да се спасят от терора на ромските празненства, въпреки забранителните текстове в общинската Наредба за опазване на обществения ред и спокойствието в града.

„Ние сме наясно, че на общинското ръководство ще е много трудно да овладее това, което ставаше десетилетия в нашия град и затова смятаме, че само тотална забрана на ромските тържества е в състояние да спре това нещо. Надяваме се общинските съветници да се съобразят с присъствието на хората днес и да се обединят в името спокойствието на хората от града. Може да е демокрация, но щом е опряло до това цял град да се тормози от тоя шум, искаме тотална забрана”, бе категорична Албена Балабанова от Инициативен комитет „Ред и спокойствие”, цитирана от “Фокус”.

Имаме уверение от общинските съветници на Пазарджик, че на утрешното заседание на ОбС ще се предложи само една обща наредба, която ще забранява изцяло шумните ромски тържества на открито. Това каза по време на протеста в Пазарджик един Димитър Димитров от Инициативен комитет „Ред и спокойствие”. Обещанието на местните парламентаристи е да се приеме единна Забранителна заповед към Наредбата за обществения ред в Пазарджик, която да забранява ромските тържества на открито. Конкретно ще се забранява използването на звукови усилватели при празненства на открито, уточни Димитров. Той подчерта, че това е уникално събитие за Пазарджик, защото хората не са свикнали да изразяват по този начин несъгласието си с установени десетилетия порядки, но от тук нататък ще бъде така, защото това е форма на демокрация.

Албена Балабанова допълни, че ако общинските съветници не се съобразят с исканията на хората, които са на мирен протест, ще последва протест с тояги. По думите й, част от ромите в махалите в Пазарджик също не са съгласни с безобразния шум и са подкрепили протестиращите.

В последното заседание на ОбС-Пазарджик за миналата година бе внесено предложение от шефката на местната Здравна инспекция за забрана на шумните ромски тържества на открито – така както бе направено в Бургас и редица други градове – но общинарите отхвърлиха искането с мотива, че предстои приемането на изцяло нова наредба за опазване на обществения ред в града.

Всъщност надали някой в Пазарджик може да посочи циганин, глобен за шумна сватба и звуков терор в часовете след 22 часа, въпреки, че на сватбите младоженците ходят буквално върху пачки с пари, а водещите на тържествата обявяват умопомрачителни финансови дарения от родата и гостите.

През деня имаше заседание на правната комисия в ОбС, но позициите на двете страни по време на обсъждането така и не се сближиха и вероятността утре да има нова Наредба за обществен ред е малка, предаде регионалният сайт Па1. Днес временната комисия, която бе избрана да изготви наредбата е имала заседание, на което са разгледани всички постъпили по време на обсъждането предложения, съобщи вносителят Тодор Георгиев. Той предложи и последните компромисни редакции, които са направени по време на заседанието. Предложението на вносителите бе да се раздели неприемливия за администрацията и мнозинството текст на две точки, които да регламентират тържествата на открито в общински и частни имоти. В текста, който касае тържествата в частни имоти фигурира желаната от администрацията и мнозинството добавка „с които се нарушава обществения ред“, който според представителите на полицията във временната комисия ще затрудни контролната им дейност и практически прави наредбата неработеща. Текстът за общински имоти остава непроменен в предложението, което е неприемливо за администрацията и съветниците от мнозинството.

4 Comments

  1. Верно браво. Пазарджик, както сте тръгнали идвайте направо със все плакати и при нас. Едно турне трябва да направите из милата ни татковина.

  2. Браво на Пазарджик! Дано го последват и други градове, защото проблемът с наглите мангали, които проглушават татковината ни с отвратителните си маанета, е национален!

  3. Само така, без отпор и протести нищо няма да се оправи.

  4. Браво, но в това време кмета май го издигнаха за трети мандат. Подкрепям предложението.

Leave a Reply

Your email address will not be published.