В парламента започва обсъждането на промените в пенсионната система

Парламентът избра петчленен Фискален съвет с 6-годишен мандат

В програмата на днешното пленарно заседание на Народното събрание е включено обсъждането и гласуването на първо четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, придобили известност като пенсионната реформа на Калфин.

Измененията и допълненията в закона предвиждат плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 година за трета категория труд, като стажът за пенсия също ще се покачва с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. Пенсионната промяна засяга възрастта за пенсиониране и на служителите от сектор „Сигурност”, които протестират срещу това да се пенсионират при навършване на 52 години и 10 месеца. Има и промени, които целят усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел като се доизграждат промените, приети от 1 януари 2015 година, за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване. И от другите парламентарни групи има внесени промени за промяна в КСО, които ще бъдат обсъдени в пленарна зала.

В сряда премиерът Борисов присъства на председателски съвет в Народното събрание, където е призовал да бъдат подкрепени в пленарна зала внесения от правителството законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.