В парламента има кворум, но “Атака” поиска поименна проверка

Днешното редовно заседание на Народното събрание тръгна, макар и трудно, но не заради обичайните проблеми с кворума, а заради демонстрираното от ПГ на “Атака” ново отношение към работата на парламента и към правителството.
Преди заседанието Волен Сидеров и депутатите от “Атака” скандираха “Оставка” пред служебния вход на Народното събрание, а по-късно, веднага след като електронната система показа, че са се регистрирали 121 депутати и има кворум, Десислав Чуколов от “Атака” поиска поименна проверка на кворума. Докато тя течеше, депутатите в зала станаха с няколко десетки повече, след което заседанието бе открито.
Веднага след това парламентът реши, че ще изслуша министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за действията на кабинета по проекта „Южен поток”. Това предложение беше подкрепено от 125 народни представители, „против” – 25, а 13 се въздържаха.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева призова комисиите, които днес имат заседания по темата за провеждане на референдум – Комисията по правни въпроси и Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения да преразгледат предложението на президента.
По програма днес парламентът ще избира членове на Сметната палата. Това е точка първа в програмата. Втора точка са дебатите по вота на недоверие към кабинета заради фискалната политика, внесен от ГЕРБ. Парламентът трябва да вземе решение и по две предложения за произвеждане на национален референдум – на президента Росен Плевнелиев и на Инициативен комитет.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.