В Панагюрище над 3000 пяха “Кой уши байряка”

В Панагюрище над 3000 души изпяха в един глас възрожденската песен за Райна Княгиня “Кой уши байряка”. Хора от цяла България се събраха на историческия хълм “Маньово бърдо” , където по време на Априлското въстание местните поборници се бият срещу турската войска и башибозук, предаде БГНЕС.

Под мемориалния комплекс “Априлци” във възроженския града се събраха граждани със народни носии, фолклорни ансамбли, духов оркестър, и дори няколко десетки мотористи от Пловдивски и пазарджишки клубове. Български знамена се вееха на вски метър. Множеството изпълни песента за Райна Княгиня под ръководството на оперен певец, информира Нова ТВ.

След като изпяха вдъхновено песента, хората се хванаха и извиха необичайно дълго хоро.

Масовото изпълнение е провокирано от изпълнението на емблематичната за средногорския град песен на турски език по време на откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих. Организатори са жители на Панагюрище, които са създали страница във Фейсбук. Там днес се появи нова покана със следния текст: “Да им изпеем на Турците – “Кой уши Байряка ” в оригинал! Пред централата на ДПС в София.
Събитието е флашмоб. Поканете колкото се може повече Българи!
Събитието е организирано от граждани, които не искат да бъдат свързвани с партии. Всички партийни атрибути на Флашмоба ще се считат за Провокация!” (запазен е оригиналният правопис).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.