В “Офшорлийкс” няма данни за офшорки, свързани с Плевнелиев

В списъка "Офшорлийкс", който представлява една много обширна база данни, до която аз имам достъп, няма данни за офшорни фирми, свързани с президента Плевнелиев. Това заяви разследващият журналист Станимир Въгленов в предаването на БНР "Преди всички". Смята се, че Въгленов е единственият или сред малцината български журналисти, които имат достъп до наистина огромната база от данни наречена „Офшорлийкс”.

Това, което беше изнесено като информация и тръгна от един анонимен сайт и беше разпространено от всички медии, не отговаря на истината, изтъкна Въгленов като веднага направи две важни уточнения. Първото е, че е възможно в миналото Росен Плевнелиев да е бил свързан с такива офшорки, за каквито се говори в последните дни – поне теоретично.

Второто уточнение – дали това е незаконно – ако съдя от публикацията в "24 часа" днес, не е, защото НАП е била уведомена, това е стандартна бизнес практика – когато използваш офшорна фирма и двойно данъчно облагане, уведомяваш БНБ, НАП и ако имаш съответното разрешение, това е нормална рутинна бизнес практика. /…/ Много хубаво ще бъде да има максимална прозрачност, включително от негова страна и той да даде подробна информация за тези операции. Аз предполагам, че няма нищо нередно, посочи Станимир Въгленов пред БНР.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.