В НЗОК не достигат пари за хемодиализа, интензивно лечение и онкология

Днес Надзорният съвет на Здравната каса ще обсъди недостига на средства, появил се, въпреки че сме едва в средата на година, а ръководството на НЗОК бе сменено преди броени месеци. Около 54,5 млн. лв. се очертава недостигът за лечение на злокачествени заболявания,но сумата е в рамките на останалия резерв на фонда. Над 30 млн. лв. не достигат и за хемодиализа и интензивно лечение. Като цяло очертаващият се дефицит в бюджета на НЗОК е около 152 млн. лв.

Всеки разход наистина се следи под лупа, за да се направи там, където трябва, и за да се намалят злоупотребите със средствата на Здравната каса, но е ясно от сега, че ще има недостиг. Въпросът е дали ще има актуализация или по-скоро недостигът ще бъде прехвърлен към следващата година. Това каза за БНР д-р Станимир Хасърджиев, който ще бъде и представител на пациентите на днешното заседание. Според Хасърджиев “със сигурност ще има сериозен дефицит на финала, който ще трябва по някакъв начин да се компенсира и най-вероятно това ще бъде от бюджета за следващата година, от който ще се намерят допълнителни средства”.

Предлага се плащанията към аптеките за октомври и ноември да се прехвърлят за догодина. Уточнява се, че са водени разговори с Фармацевтичния съюз за подписване на споразумение, регламентиращо закъснялото плащане, съобщи TV7.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.