В НСИ не споделят мрачните прогнози за топенето на нацията

Българите не са най-бързо топящата се нация в света. Има далеч по-засегнати в това отношение страни. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски. Той опроверга твърденията, направени от директора на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) акад. Петър Иванов, който неотдавна заяви, че през 2050 г. българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни, а ромите ще наброяват 2,8 млн. души. Останалите 700 000 ще са етнически турци.

„За да се направи прогноза за разделението на населението по етноси, трябва да имаме статистика за раждаемост и смъртност по групи. А ние нямаме такава, защото в никакви официални документи не се записва етническа принадлежност”, обясни Сергей Цветарски.

Шефът на Института за изследване на населението и човека към БАН Антоанета Христова пък обясни, че според последния доклад на ООН българите не са сред най-застаряващите нации на планетата. Преди нас се нареждат Полша, Гърция, Португалия, Холандия, Хонконг, Сингапур, Япония.

„Темата за топенето на българската нация не предполага катастрофичност, а търсене на решение. Трябва да мислим за това как да не изтичат хора”, коментира Христова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.