В нощта срещу неделя преминаваме на лятно часово време

Тази нощ в 03.00 часа българско време влиза в сила лятното часово време, припомнят от Българския институт по метрология. С пренастройването на часовниците с един час напред се удължава светлата час на денонощието и се пести електроенергия. В България промяната е в изпълнение на постановление номер 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г.

Догодина, през 2016 г. се навършват 100 години от прилагането на този “трик”. Първи го правят германците, които по време на Първата световна война въвеждат лятно часово време от 30 април до 1 октомври 1916 година. Месец по-късно същото прави и Великобритания, където преместват часовниците с час напред за периода от 31 май до 1 октомври 1916 година.

През лятото на 2014 година горната камара на парламента на Руската федерация прие закон, с който се слага край на сезонната промяна зимно-лятно-зимно часово време и се увеличава броят на часовите пояси във федерацията от 9 на 11.

Московското време се фиксира на UTC плюс 3 часа. Именно московското време е началният час при изчисляването на местното време в часовите зони на Русия. Занапред всички часови зони ще се определят със закон, а не както досега – с правителствено постановление.

От години психолози и физиолози от цял свят коментират, че вредата от сезонната промяна на часовото време е по-голяма от ползата, тъй като се нарушава естествения биологичен часовник и при много хора това създава дискомфорт и дори сериозни проблеми за немалък период от време.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.