В Москва почина режисьорът Юрий Любимов

В Москва, на 97-годишна възраст почина основателят на легендарния театър “Таганка”, актьорът и режисьор Юрий Любимов. На 30 септември той навърши 97 години, а на 2 октомври е бил хоспитализиран с диагноза “сърдечна недостатъчност”.

Малцина знаят, че Любимов е режисирал и над 30 оперни спектакъла, вкл. в миланската “Ла Скала”.

В началото на 80-те години на миналия век основателят и ръководител на “Таганка” си навлича гнева на комунистическата власт заради работещият в театъра Владимир Висоцки. Съветската цензура забранява спектаклите “Владимир Висоцки”, “Борис Годунов”, както и репетициите на “Театрален роман”.

Междувременно Юрий Любимов заминава за Англию за да постави “Престъпление и наказание”. През март 1984 г., след няколко интервюта за западни медии, Любимов е бил уволнен от “Таганка”, а на 11 юли и лишен от съветско гражданство.

През годините на принудителна емиграция работи за театри във Великобритания, Австрия, Италия, Германия, Франция, САЩ. Тогава поставя “Евгений Онегин” в операта в Бон, “Саламбо” в парижската “Гранд Опера”, “Пир по време на чума” и “Майсторът и Маргарита” в стокхолмския Кралски драматичен театър, “Рейнско злато” в Лондонския Ковънт гардън, “Страсти по Матея” в миланската “Ла Скала”.

Юрий Любимов се връща в Москва през май 1988 г, я година по-късно му връщат съветското гражданство, припомня днес ИТАР-ТАСС. Скоро след това отново става художествен ръководител на театър “Таганка”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.