В Москва обвиниха Виктор Янукович в катастрофално бездействие

Минути след подписването на споразумението за излизане на Украйна от кризата в Руската Дума обвиниха президента Виктор Янукович в катастрофално бездействия и обявиха готовността си да работят с новите управляващи в Киев.

„Традиционната нерешителност на Янукович се прояви, за голяма съжаление, и тук и имаше негативни последствие с исторически мащаб… Аз не искам да обсъждам персонално Виктор Янукович, но неговото бездействие имаше катастрофални последствия за Украйна и позволи на западните „тежкоатлети” и на опозицията да извъртят ситуацията в този алгоритъм, който е фиксиран в споразумението”. Това коментира Леонид Слуцки, който е председател на парламентарната комисия по работите на страните от Съюза на независимите държави. По думите на Слуцки, цитиран от УНИАН,  подписаното в Киев споразумение не разделя Русия и Украйна и в случай, че Украйна потърси помощ от Русия, то безусловно ще получи тази помощ.

„Каквато и да е за нас новата власт, безусловно ние ще общуваме с нея в интерес на народа, ще сътрудничим”, казва още руският депутат.

Попитан струва ли си Янукович да участва в следващите президентски избори, ако те ще бъдат през декември тази година, Слуцки отговаря, че този въпрос губи своята актуалност, ако ще има връщане към конституцията от 2004 г., ако бъде сформирана Върховна Рада, управлявана от Запада чрез опозицията, която след време ще назначи следващия президент след Янукович – просто няма значение дали Янукович ще си тръгне сега или след време.

Ситуацията вече тръгна по западен модел на развитие и в този случай незабавната оставка на Янукович или нейното отсъствие не се явяват ключово събитие за развитие на ситуацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.