В Минск е подписано тристранно споразумение за примирие в Украйна

В Минск, на днешната, трета поред среща на контактната група по кризата в Източна Украйна, представителите на властите в Киев и на ръководството на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република са подписали протокол за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Примирието влиза в сила още днес, в 17 часа българско време, предаде УНИАН. Агенцията се позовава на написаното на страницата на ДНР в социалната мрежа “Туитър”.

Новината бе потвърдена и от Интерфакс. Агенцията се позовава на свои източници и допълва, че протоколът за прекратяването на огъня съдържа 14 точки.

В започналата в ранния следобед среща на контактната група участваха бившият украински президент Леонид Кучма (като представител на властите в Киев”, лидери на ЛНР и ДНР, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов, официалният представител на ОССЕ Хайди Талявини.

Междувременно РИА “Новости” потвърди новината за подписания протокол за прекратяване на огъня, като в същото време цитира лидер на ЛНР, който казва, че както и досега, двете “републики” държат на намерението си да се отделят от Украйна.

Припомняме, че в сряда бе съобщено, че президентът на Украйна Петро Порошенко е разпоредил едностранното прекратяване на огъня след телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин. Президентът на Русия в същия ден огласи мерки, които според него биха довели до примирие и край на кръвопролотията. Въпреки това прекратяването на огъня продължи твърде кратко, а през изминалата нощ край Донецк отново е имало сражения с участието на авиация, вкл. и бомбардировки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.