В Люцерн и Цюрих дегустираха и харесаха български вина

Отбрани български вина дегустираха и харесаха иначе претенциозните и със славата на познавачи швейцарци. На специализирани дегустации в Люцерн и Цюрих бяха представени вина от

Chateau Burgozone, www.burgozone.bg
Domaine Boyar International, www.domaineboyar.com
Edoardo Miroglio Winery, www.emiroglio-wine.com
Izba Karabunar, www.bulgarian-heritage.com
Katarzyna Estate, www.katarzyna.bg
Vinprom Yambol, www.vinpromyambol.com

Това стана възможно благодарение на българското посолство в Швейцария, което съдейства нашите вина да бъдат представени за пореден път на специализирани дегустации, проведени на 07 и 08 септември 2015г., в рамките на проекта European wine treasures на Националната лозаро-винарска камара. Този проект представлява Междудържавна програма за промотиране на вина със защитено наименование за произход (ЗНП) или защитено географско указание (ЗГУ) в трети страни (САЩ, Швейцария и Китай)и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски съюз, Гърция и Република България.

Двете събития бяха заключителни, в рамките на три годишния проект/2012-2015/, който се осъществи изключително успешно в Швейцария от фирма Mettler&Vaterlaus, GmbH със съдействието на Посолството на Република България в Берн.

През последните три години нашето посолство в Швейцария организира поредица дегустации Люцерн, Лугано и Берн, на които пролича, че интересът към българските висококачествени вина е голям, като особено атрактивни и с възможности за намиране на пазар тук са вината от традиционни, специфични за България сортове грозде като мавруд, памид, димят, гъмза. Но също така е ясно, че се изисква постоянство и инвестиране от страна на фирмите и на държавата в повече реклама на нашите продукти, което да гарантира не само познаване, но и устойчив търговски интерес.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.