В Луганск също ще се проведе планираният референдум

Украинската Луганска област също реши да не отлага провеждането на референдума за самоопределянето на региона, който бе насрочен на 11 май. „Няма да има отлагане на референдума”, заяви един от лидерите на самоотбраната в Луганск Алексей Чмиленко, цитиран от „Фокус”. Той уточни, че решението е прието от народния съвет на самопровъзгласилата се Луганска народна република.
По-рано днес представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република оповести, че нейното ръководство е взело решение да проведе насрочения за 11 май референдум.
Провеждането на референдум в неделя в Източна Украйна ще влоши допълнително ситуацията в страната. Това заяви говорител на ЕС, след като двете области решиха да проведат референдума въпреки призивите на руския държавен глава Владимир Путин.
„Настояваме категорично, че този референдум не трябва да се състои, тъй като ще влоши положението” и „може да доведе до нова ескалация” на насилието, заяви Мая Косянчич, говорител на дипломатическата служба на ЕС.
От своя страна, руският президент Владимир Путин посочи, че това, което се случва в Украйна, е пример за загубите и бедите, които може да бъдат предизвикани от безотговорната политика.
„Украйна е пример за това, че безотговорната политика носи много неприятности и загуби – стотици хиляди хора са лишени от възможността да живеят в мир и благополучие”, посочи Путин по време на неофициална среща с лидерите на страните от Общността на независимите държави (ОНД).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.