В Кюстендил пак протестират срещу вероятността Бат`Сали да е техен депутат

Стотици жители на Кюстендил и Дупницаотново се събраха на граждански протест срещу възможността Александър Методиев, водач на листата на ДПС в региона, да получи мандат и да влезе в парламента, съобщи „Фокус”.
На протеста, който се провежда пред сградата на Областна администрация, в която се помещава и РИК-Кюстендил, присъства и кметът на града Петър Паунов и членове на Общинския съвет. Протестиращите донесоха макет на черешово топче, издигнаха десетметров трансперант с надпис „Кюстендил е град на патриоти, нищо общо с ДПС и Бат Сали”. Протестиращите носят и по-малки плакати с надписи: „Край на подмяната”, „Бат Сали вън от парламента” и други.
“От два дни тече информация, която към момента никой официално не отрича, че в Кюстендилски многомандатен избирателен райони е избран за депутат човек, с прякора Бат Сали. Не съм чувал някой който публично да е заявявал подкрепа за него. Резултатите сочат от 62 000 гласували, 800 гласа за това лице, най-ниския резултат в цяла България”. Това каза пред протестиращите кметът на общината Петър Паунов. По думите му, техният 10-ти многомандатен избирателен район никога не е оскверняван по подобен начин. Градоначалникът допълни, че не би говорил за политика, ако в случая някой драстично не нарушава закона.

“Няма как някой да ни убеди, че този закон е български. Когато има законодателство, което вреди на България и взема избирателните ни права, това не може да го приемем”, заяви Петър Паунов. Той подчерта, че в Кюстендил ДПС има най-нисък резултата „и при това искат да ни изпратят тук, да осквернят този район, за да откажат всички хора да гласуват”.

Кметът на Кюстендил посочи, че при излизане на официалното разпределение на мандатите и решение на ЦИК, това решение на момента ще бъде обжалвано.

„Кюстендил е рибената кост в гърлото на ДПС. Да знаете, че от тук цяла България ще пламне. Сега сбъркахте. Вие въставате срещу България, рибената кост е Кюстендил. От тук се отрови цялата ви корупционна схема”, каза още кметът Петър Паунов.

Протестиращите поискаха законно решение на ЦИК, анулиране на гласовете от Турция и правилно разпределение на гласовете, както и мажоритарна система за избор на хора, които да се излъчват от съответните райони.

Преди ден граждани на Кюстендил и Дупница протестираха и пред сградата на ЦИК в София срещу вероятността Александър Методиев да се окаже техен избраник.

Случаят в Кюстендил е само един от многото подобни скандали, възникващи заради особеностите на системата за разпределение на мандатите Хеър- Ниймайер. В Кюстендил ДПС има най-ниския си резултат в цялата страна – 1,4 процента, но въпреки това, според разпределението по метода на Хеър-Ниймайер на най-големия остатък, Александър Методиев ще стане депутат от Кюстендил с 864 гласа.

На снимката: Преди време кюстендилци пак бяха изкарали черешово топче, за да протестират срещу претенциите на Главното мюфтийство към терена с паметника на Ильо Войвода

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.