Путин се срещна с Фидел Кастро, опрости на Куба $32 млрд. дълг

По време на официалното си посещение в Куба президентът на Руската федерация Владимир Путин опрости на Куба 32 милиарда долара дълг в знак на братска обич. Това е 90% от дълга на Куба към Русия. Постигната е договорност Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие.

Путин е имал двучасова среща с 87-годишния бивш пръв партиен и държавен ръководител Фидел Кастро, който е брат на сегашния президент Раул Кастро. Разговорът между двамата е продължил около два часа, съобщават руски агенции и електронни медии. Кубиниският официоз CubaDebate.cu публикува обширна информация за срещата, както и снимка от нея.

Путин и Фидел Кастро са обменили мнение по международните въпроси, а също и аз състоянието на световната икономика. Освен това те са обсъдили развитието на двустранните руско-кубински отношения, информира лаконично официалният сайт на Владимир Путин.

Откакто през юли 2006 година се оттегли от управлението на страната заради здравословни проблеми и напредналата си възраст, Фидел Кастро много рядко се появява публично, но обикновено се среща с гостуващите в Хавана чуждестранни лидери. На 9 януари Фидел Кастро се появи на публично място за пръв път от април миналата година. Фидел Кастро управлява Куба в продължение на 48 години.

Руският президент Владимир Путин е започнал визитата си на Острова на революцията с полагане на венец пред Мемориала на съветския воин-интернационалист край столицата Хавана.

Латиноамериканската обиколка на Владимир Путин продължи с изненадващо посещение в Никарагуа, което не беше предвидено в шестдневната програма на руския президент. На летището в Манила президентът на Русия и министърът на външните работи Сергей Лавров са имали среща с президента Даниел Ортега. Това е първа официална визита на руски президент в латиноамериканската държава.

Официалната информация за срещата гласи, че са обсъдени широк кръг въпроси на взаимното сътрудничество. Сред дискутираните теми е доставката на руско жито за Никарагуа, на руска селскостопанска техника, както и разполагането в латиноамериканската държава на наземни станции от руската система за спътниково позициониране (GPS) ГЛОНАСС, съобщи Дмитрий Песков, прессекратар на президента Путин. Освен това са разглеждани възможностите за двустранно сътрудничество във фармацевтичната промишленост, както и по линия на правоохранителните органи.

Русия, както на времето СССР, оказва помощ на Никарагуа, съобщава РИА “Новости”. – Съветският съюз е предоставял на страната големи кредити, а Русия внася в Никарагуа жито, автобуси и автомобили “Лада Калина”, използвани за таксиметров транспорт.

Снимка: CubaDebate.cu

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.