В комисията по земеделие отхвърлиха ветото на президента

С гласовете на депутатите ДПС, БСП и „Атака” Комисията по земеделие и храни в Народното събрание отхвърли ветото, наложено от президента Плевнелиев върху текстове от измененията и допълненита в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Народните представители от ГЕРБ в Комисията по земеделие не участваха в гласуването, но увериха, че ще се включат в дебатите в пленарна зала по време на насроченото за по-късно днес извънредно пленарно заседание, свикано именно заради президентското вето върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Според поправките само физически и юридически лица, пребивавали в България повече от 5 години, могат да купуват земеделска земя. Както е известно, президентът Плевнелиев неотдавна върна закона за ново обсъждане с аргумента, че промените противоречат на Конституцията на България и на правото на ЕС.

Гласуването в Комисията по земеделие и храни дава основание да се прогнозира, че и в пленарна зала ветото на държавния глава ще бъде преодоляно с гласовете на депутатите от ДПС, Коалиция за България и „Атака”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.