Подписаха споразумение и пътна карта за излизане на Украйна от кризата

Президентът на Украйна Виктор Янукович и лидерите на опозицията Арсений Яценюк, Олег Тягнибок и Виталий Кличко подписаха в Киев, в сградата на президентството,  споразумение и пътна карта за излизане на страната от политическата криза, съобщиха местните и световните информационни агенции. На подписването са присъствали посланиците на страните от Европейския съюз, както и министрите на външните работи на ФРГ и Полша Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски и на ръководителя на отдела по европейските въпроси към френското министерство на външните работи Ерик Фурние.

Споразумението предвижда предсрочни президентски избори, създаване на коалиционно правителство и промяна на конституцията. Очаква се до 48 часа след подписването на споразумението да се приеме документ, който да постановява връщането на конституцията от 2004 г., ограничаваща правомощията на президента в полза на парламента. До 48 часа трябва да започне и сформиране на коалиция и съставяне на правителство на националното единство, съобщи ИТАР-ТАСС. Съставът му трябва да е уточнен до 10 дни от момента на подписването на споразумението.

Преди да бъде подписано споразумението, договореностите в него бяха подкрепени от Съвета представляващ антиправителствените демонстранти в Украйна. Участниците в Съвета, обаче, постави някои конкретни условия,  освен визираните в проектоспоразумението. По думите на опозиционния лидер Олег Тягнибок, Съвета на Евромайдана е настоял за  гаранции, че сегашният министър на вътрешните работи и настоящият главен прокурор няма да влязат в каквото и да е преходно правителство.

Съобщено беше, че Съветът е гласувал да подкрепи проекта на споразумение след разговори с министрите на външните работи на Германия и Полша, които от вчера са в Киев.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой призова украинското правителство и украинската опозиция да минат от думи към действия.

“Това споразумение е необходим компромис, за да се започне необходимият политически диалог, който ще позволи на Украйна да излезе от кризата”, каза Ван Ромпой. “Сега всички страни имат отговорността да бъдат смели и да преминат към действия”, добави европейският лидер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.