В Киев обвиняват руски журналисти за участие в разпити на пленени офицери

Властите в Киев обвиняват двамата арестувани руски журналисти от LifeNews, че са участвали в провежданите от „опълченци” разпити на пленени офицери от подразделението за борба с тероризма „Алфа” на Службата за безопасност на Украйна (СБУ). По време на разпитите над офицерите е било упражнявано насилие, а журналистите са задавали въпроси. Това съобщава Максим Шевченко, член на Съвета по развитие на гражданското общество към президента на Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС. Именно Шевченко води от руска страна преговорите за освобождаването на двамата задържани журналисти – Олег Сидякин и Марат Сайченко. ИТАР-ТАСС публикува снимка, на която се вижда полугол мъж с превръзка на очите, към когото са насочени множество микрофони и камери. От текста под снимката се разбира, че мъжът е пленен офицер от СБУ.

Максим Шевченко казва, че според него, „интервю” с разпитвания офицер са правили представители на други медии, а не задържаните Сидякин и Сайченко. При това Шевченко отбелязва, че намира за недопустимо журналисти да участват в разпити и тези, които са го направили, злепоставят своите колеги.

Тъй като на задържаните (журналисти) най-вероятно ще бъдат повдигнати обвинения за участие в тези разпити, ние ще настояваме за бъде допусната адвокатска защита и ще се обърнем към известен киевски адвокат с молба да ги защитава, казва още Максим Шевченко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Както вече съобщихме, по-рано днес от ОССЕ отправиха молба към властите в Киев да освободят задържаните руски журналисти и да осигурят обективно разглеждане на случилото се.

Версията на властите в Киев за задържането на двамата руски журналисти е, че те са част от терористична група и като такива на 18 май са били задържани и разоръжени от бойци на Националната гвардия на Украйна. След което се оказало, че са граждани на Руската федерация и притежават журналистически карти.

На снимката: Пленените офицери от СБУ по време на разпита

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.