В Камерун, Шри Ланка и Малави са по-щастливи от нас

Ново проучване, цитирано от Би Би Си изпрати България на 134-о място в Третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН. Непосредствено преди нас са Камерун (133-о място), Шри Ланка (132-ро място) и Малави (131-во място), а след нас – Египет (135-о място), Йемен (136-о място) и Ангола (137-мо място), се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията.

Целта на доклада, който обхваща 158 държави, е да повлияе на политиката на управляващите. Проучването ползва данни на Галъп уърд пол (Gallup World Poll) и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада.

Очаквано най-щастливата държава на планетата е Швейцария, следвана от Исландия, Дания, Норвегия и Канада.

Най-нещастните страни според проучването са Того, Бурунди, Сирия, Бенин и Руанда.

Все повече национални и местни власти използват данните и проучванията за щастие в търсенето на начини, които да помогнат на хората да живеят по-добре, се отбелязва още в документа, цитиран от Би Би Си.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.