В Истанбул преговарят АЕБТРИ и турската асоциация на превозвачите UND

В Истанбул започна срещата между АЕБТРИ и турската асоциация на превозвачите UND, предаде “Фокус”. От турска страна присъстват Четин Нухоглу, президент на UND, Шерафетин Арас, вицепрезидент и Нагихан Сойлу, член на Борда на UND. От българска страна присъстват Пламен Цалков, генерален директор на АЕБТРИ и Георги Петърнейчев, председател на Управителния съвет на АЕБТРИ. Разговорите започнаха в приятелска атмосфера.

До срещата в Истанбул се стигна след писмо на генералния секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт Умберто де Прето, в което той призова двете организации да проведат среща помежду си по възможно най-бързия начин, за да се подпомогнат автомобилните администрации на двете страни за изглаждане на проблема с разрешителните.

Междувременно движението през българо-турската граница след вдигането на блокадата на превозвачите се нормализира, а километричните опашки от тирове намаляват.

Блокадата на двете ГКПП на българо-турската граница бе вдигната в полунощ. Това стана след като България се съгласи да отпусне 100 000 разрешителни за турските превозвачи. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви: “Ние ще предоставим половината от предварителната квота разрешения на турската страна като очакваме от тях незабавно да отворят границата. Те имат 10 000 разрешения, които стигат поне за един месец да бъде отворен трафикът и да работи”.

В Стара Загора премиерът Пламен Орешарски коментира: “В този чисто търговски спор от самото начало се стремяхме да защитим интересите на нашите превозвачи, както и да поддържаме добросъседските отношения между две страни като България и Турция, които са приятелски. Необходими са преговори до трайно уреждане на въпроса, а не да изникне следващата година отново”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.