В Икономическата комисия ще изслушат шефа на КЕВР за цената на тока

КЕВР обсъжда повишаването на парното и тока

Председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов ще бъде изслушан днес в Икономическата комисия на Народното събрание за предстоящото увеличение цената на тока. Проектът е от 1 юли тока за бита да поскъпне с 2%, а добавката “задължения към обществото” да има един и същи размер за битовите и промишлените потребители. В момента бизнесът плаща два пъти по-нисък размер на тази такса и според КРИБ увеличаването й ще постави фирмите в цели отрасли пред невъзможност да работят, а ще се оскъпят и произвежданите стоки и услуги. Вицепремиерът Томислав Дончев неколкократно обясни, че това твърдение не отговаря на истината, а сумарното поскъпване на тока за промишлеността няма да надвиши това за битовите потребители.

Вчера работодателски организации настояха за спешна среща с премиера Бойко Борисов във връзка с енергийните цени. Според техните изчисления КЕВР предвижда по този начин двойно увеличение на цената на тока. От предприемаческите и работодателски организации предупредиха, че ще поискат оставката на енергийния министър и на председателя на КЕВР.

Председателят на КЕВР Иван Иванов предупреди, че ако размерът на таксата “задължения към обществото” остане непроменен за бизнеса, то електроенергията за гражданите трябва да поскъпне със 17% – нещо, с което той лично не е съгласен.

Преди седмица премиерът Борисов поиска КЕВР да отложи с един месец въвеждането на новите цени, а Иван Иванов коментира, че това искане е възможно, тъй като има такъв прецедент в миналото.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.