В ход е наказателна процедура на ЕК срещу България заради евроизборите

Европейската комисия е започнала преди месец наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти във връзка с изборите за евродепутати, съобщи БНТ в кореспонденция от Брюксел. До четвъртък България трябва да уведоми Европейската комисия дали в националното законодателство е пренесена директива от 2013 година за някои от условията за упражняване правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати.

Директивата предвижда улесняване на административните процедури за европейски граждани, живеещи в друга държава от съюза, които искат да се кандидатират там за евродепутати. Тази директива е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях като цяло намалява непрекъснато. Сега осем милиона пълнолетни европейци, живеят извън родината си в друга европейска страна.

Общо 14 държави, сред които още Белгия, Дания, Франция, Румъния, към началото на февруари не са променили националното си законодателство така, че да отговаря на директивата, и са получили предупредителни писма.

Европейската комисия се надява 14-те държави, срещу които е започнала наказателната процедура, да успеят да приведат националното си законодателство в крак с европейското преди изборите през май.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.