В Харков областната администрация е опразнена от сепаратисти, напрежението в града остава високо

Проруските сепаратисти, окупирали снощи областната администрация в рускоезичния източноукраински град Харков, са изведени от сградата, съобщи днес на страницата си във Фейсбук украинският вътрешен министър Арсен Аваков, без да уточни дали е използвана сила. От съобщението става ясно, че министърът е в размирния град.
“Работя в Харков. Отправям към населението молба да подкрепи уреждането на кризата”, пише Аваков.
Както вече съобщихме, в неделя проруски настроени сепаратисти, настояващи за федерализация на Украйна, изградиха барикади от автомобилни гуми пред входа на областната администрация в Харков, превзеха сградата и издигнаха над нея руското знаме. ИТАР-ТАСС съобщава, че на площад “Ленин” пред областната управа се намират между 100 и 300 демонстранти, които отказват да се разотидат. УНИАН информира, че продължават преговорите между сепаратистите и силите на реда за опразване на площада. Агенцията предава, че демонстрантите доброволно са напуснали сградата на областната администрация и тя работи нормално и в пълен обем.
Междувременно УНИАН и ИТАР-ТАСС съобщиха, че неизвестни лица са щурмували сградата на областния клон на Службата за сигурност на Украйна в източния град Луганск и са превзели помещението, където се съхранява оръжието.
В момента сградата е окупирана от демонстранти, се казва в прессъобщение на украинската милиция. Силите на реда в града са бойна готовност; поставени са постове на всички входно-изходни шосета.
Ние имаме ясен план за противодействие на опитите за дестабилизация на Украйна, коментира премиерът на Украйна Арсений Яценюк, цитиран от УНИАН. Той потвърждава, че вътрешният министър Аваков е в Харков, а вицепремиерът Виталий Ярем е в Донецк. Там се намира и експремиерът на Украйна и кандидат за президент Юлия Тимошенко.
Остава окупирана сградата на областната администрация в Донецк (на снимката).

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.