В Хараре се уреждате с арест, ако изпишете FREEDOM или си направите самоснимки

Хараре е едно съвсем нормално горещо място. И като на всички горещи места и тук могат да ви арестуват, ако сгафите. Ето петте най-забавни начина да ви опандизят в Зимбабве, събрани от div.bg.

1. Вземете голям картон и маркер

Напишете върху картона, с големи букви, следните думи, в произволен ред:

FREEDOM (свобода)

JUSTICE (справедливост)

PROTEST (протест)

RIGHTS (права)

Щом сте готови се размотайте из центъра на града с тази табела. Да видим дали ще издържите и пет минути преди да ви обградят полицай с палки. Опитайте се да им обясните, че това е “мирна демонстрация” – словосъчетание, което те трудно ще смелят, и на което ще реагират с чевръст тупаник някъде в областта на корема ви. Въоръжените сили на Зимбабве са лишени от чувство за хумор от известно време на сам, особено щом стане въпрос за “мирни демонстрации”. Модата на протестите отмина през 1998 г.

2. Направете си самоснимки

Модата на селфитата явно не е популярна в Зимбабве. Отидете в Мупеджанхамо в квартал Мбаре – туптящото сърце на далаверите в Хараре с доказана непоносимост към камери и техните притежатели. Докато настройвате фотоапарата си за незабравима снимка с пъстрата обстановка, ще усетите как ви обграждат вълни от раздразнени хора, които искат да разбера какво точно снимате и защо. Съвсем скоро на бегом пристигат и полицаите, за да разберат каква е цялата дандания, а когато им кажете, че сте журналист от европейска страна, който иска само да отрази живота в Хараре, ще си спечелите тяхната добра компания поне за 24 часа, в които ще ви забавляват със задълбочен диалог на тема: “Що за журналист сте? Какво правите в Хараре? Защо снимате? Защо имате фотоапарат? Защо сте?”

3. Целунете партньора си с цялата страст, на която сте способни

Ако ви завладяват чувства на безумно влечение и желание спрямо любовта на живота ви, разходете се из града. Отидете на главната улица, прегърнете се и започнете да се целувате като пъпчиви тийнейджъри в градинката зад блока.

Подобни действия много бързо ще ви спечелят симпатиите на местните полицаи, които ще ви наградят за тази емоционална проява на превързаност с акт за неприлично поведение на публично място.

4. Подай един фас

Съвсем наскоро в правната система на Зимбабве бе нанесена лека корекция на закона, който вече строго забранява продаването на единични цигари на улицата. Практиката е наказуема с арест, като законът се спазва толкова стриктно, че е регистриран случаи, в който са извършени две задържания на пушачи, които просто си купили обща кутия с цигари си я делели на улицата.

5. Шофиране без шофьорска книжка

Шегуваме се. За това трудно ще ви арестуват. Тамошните полицаи са по-корумпирани и от нашите, и можете да се разминете с подкуп от 20 щатски долара дори да карате без книжка.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.