В Германия ще преиздават “Моята борба” на Хитлер

Германски политици ще се срещнат до края на седмицата, за да обсъдят изглеждащата като неизбежна перспектива за публикуване отново в страната на книгата “Main kampf” (”Моята борба”) с автор Адолф Хитлер, съобщава в. “Индипендънт”. Ако това стане, то ще е за първи път в страната след края на Втората световна война, пише агенция Крос.

Към хората от министерството на правосъдието ще се присъединят и представители на Бавария, тъй като авторските права върху библията на нацизма принадлежат на тази провинция. Благодарение на това Мюнхен предотвратяваше отпечатването на книгата през последните 69 г. в Германия и Австрия. Само че в края на 2015 г. се навършват 70 г. от смъртта на Хитлер, което означава също така че изтичат авторските права върху “Main kampf”, т.е. и забраната за новото й отпечатване. Книгата е отпечатвана на ново няколко пъти извън германоезичните страни, има и нейни електронни версии в интернет. Това, по думите на Нивиш-Ленарц означава, че достъпът до нея е неограничен.

Властите в Мюнхен подкрепиха идеята Институтът за съвременна история за отпечатване наново на книгата, но под формата на академична книга, т.е. като “непривлекателна в търговски план” с анотации, които да развенчаят и демистифицират манифеста на нацизма.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.