В ГЕРБ обмислят и вариант за нови избори по Коледа

„Ако на партия ГЕРБ й извиват ръцете, обмисляме вариант нови избори на Коледа. Не искаме да правим компромиси, за които не сме овластени от избирателите ни”. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов на пресконференция в централата на партията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се яви на пресконференцията.

Другият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ръководството ще води разговори с всички партии в бъдещия парламент. Тези разговори, според Цветанов, ще се проведат, за да се потърси подкрепа за секторните политики, залегнали в управленската програма на ГЕРБ. Същевременно Цветанов изтъкна, че партията ще се стреми към формиране на силно правителство, като отхвърли вероятността в нег да си партнира с БСП и ДПС. Но пък именно с БСП ще са първите разговори за търсене на подкрепа за секторни политики.

“Единственият компромис, който сме готови да направим, е да положим всички усилия да съставим кабинет на малцинството”, коментира на свой ред Румяна Бъчварова. – „Ще направим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението в страната и ще работим за това страната да върви в правилна посока”.

Бъчварова изтъкна, че ако това не се случи, отговорността се разпределя между останалите партии в парламента и останалите политически сили. След което конкретизира и последователността, в която ще се водят тези разговори – от най-голямата партия към най-малката формация в новия парламент.

Бъчварова отправи поредната порция остри критики от страна на ГЕРБ към РБ, заради позицията им, че биха подкрепили правителство на победителите, само ако Бойко Борисов не е премиер.

“Тяхното предложение за нас е предложение за възстановяване на задкулисието в политическия живот. Те ни предлагат кандидатура за министър-председател, което означава възпроизвеждане на модела на управление на Орешарски. Това е недопустимо. Очакваме те да преосмислят своята позиция и когато дойде техният ред, можем да чуем предложението им”, заяви Румяна Бъчварова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.