В Гърция стачкуват срещу мерките за строги икономии

В Гърция На 1 май започна 24-часова обща стачка в знак на протест срещу мерките за строги икономии, които въвежда правителството, предаде Би Би Си. Засега се съобщава, че няма да работят болниците и общественият транспорт, вкл. фериботите. Организаторите настояват правителството да прекрати да съкращава разходите и да повишава данъците, тъй като според участниците в стачката тази политика е довела до продължителната рецесия в страната.

На 29 април работната група на еврозоната одобри отпускането на 2,8 млрд. евро за Гърция. Траншът се бави от месец март, но получи „зелена светлина” от техническия екип, който съветва министрите на финансите на страните от еврозоната, след като в неделя Гърция одобри серия от реформи, съгласувани с представителите на международните кредитори.

Очаква се през следващите седмици Атина да получи нов транш от 6 милиарда евро.

На срещата си на 13 май Еврогрупата най-вероятно ще одобри отпускането на 4,2 милиарда евро за Гърция. Това ще стане без нова оценка от страна на международните инспектори.

В средата на април бяха огласени данни на Евростат, от които се вижда, че нивото на безработицата в Гърция през януари е достигнало 27,2%, което представлява нов исторически максимум за Гърция. Това е и най-високото ниво на безработица в държава-членка на Европейския съюз.

Анализатори коментират, че тези данни са поредният белег, че финансовата криза в страната се задълбочава, както и зависимостта на правителството от средствата, отпускани от международните кредитори.

Рецесията в Гърция продължава вече шеста година, а последният спасителен финансов пакет, за който бе постигнато споразумение с кредиторите през есента на 2012 г., не реши проблема с работните места. Увеличаването на данъчното бреме пък усложнява правенето на бизнес в Гърция.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.