В Гърция намалиха от 23% на 10 % ДДС в заведенията и хотелите

В  Гърция свалиха ДДС на хранителни продукти и напитки в заведенията и хотелите. Очаква се цените да паднат в рамките на 10%, съобщи БНР. Намалението е от 23 на 13%, както беше преди три години. По-високата ставка на ДДС затвори хиляди таверни, ресторанти и места за бърза закуска. Безработицата се повиши, скочи и инфлацията.

Сега правителството отново се споразумя с кредиторите да върне по-ниската ставка на ДДС, за да съживи туризма. Очаква се от утре крайните цени за клиентите да паднат поне с 10%.

Ставката е диференцирана и от нея се изключва алкохолът.

От днес собствениците на таверни, закусвални, ресторанти вече рекламират по-ниски цени на храни и безалкохолни. Намаляването на ДДС ще се почувства по-слабо при чуждестранните туристи, които ползват пакета – нощувка и храна в хотелите, защото и досега само 10% от услугите там бяха с по-висок данък.

Опозицията и туристическият бранш, които три години водиха истинска война за намаляване на ДДС, изразиха частично удовлетворение. Според тях това трябваше да се случи много преди началото на туристическия сезон. Опозицията търси отговорните за тази неуспешна мярка, която за три години затвори бизнеса на хиляди гърци.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.