В Гърмен ще бъдат съборени 5 незаконни постройки

В понеделник за 10:30 ч. е насрочено събаряне на 5 големи, масивни къщи в гетото край Гърмен. Някои от тях са двуетажни, а има и триетажни. Хората от тях имат къде да отидат. Те имат близки, стари къщи, а някои – дори по 2 къщи.

Това съобщи пред БНР кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Тя припомни, че събарянето на незаконните постройки беше отложено, защото имаше препоръка от ЕСПЧ да бъдат осигурени временни жилища за тези хора, които ще останат без подслон, но собствениците на незаконните постройки са отказали да попълнят декларации и заявления дали желаят да бъдат настанени в държавни, общински или частни жилища. По думите на кметицата този отказ дава основание да започне събарянето, което е в изпълнение на заповед заповедите, издадени от ДНСК още през 2011 г.

В махалата има 10 къщи, строени през 60-те години на ХХ век, които са признати за „търпими“ обекти, допълни Капитанова. Кметицата изтъкна, че останалите 124 удостоверения за търпимост, издадени по времето на предишния кмет на Гърмен – Ахмед Башев – са с невярно съдържание, което означава, че тези постройки подлежат на събаряне. Капитанова допълни, че поетапно се предлага настаняване на ромите и се пристъпва към събаряне, след като те откажат, защото общината няма свободни жилища.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.