В Европарламента предстои изслушването на Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева забрави за генофонда, предупреждава за цунами от бежанци

В Европейския парламент днес ще се състои изслушването на българския кандидат за следващата Европейска комисия Кристалина Георгиева. Тя ще отговаря на въпросите на евродепутатите от три парламентарни комисии: по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси, тъй като е предложена за еврокомисар по бюджет и финанси, както и за зам.-председател на Европейската комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер. Прогнозите са, че изслушването на Георгиева ще премине без проблеми и тя ще получи одобрението на евродепутатите, съобщи БНР.

Кристалина Георгиева е сред малкото кандидати, за които в последните седмици не бяха изразени никакви резерви и съмнения. Икономическото й образование, както и опитът й в Световната банка и сегашната Еврокомисия, се смятат за достатъчна гаранция, че тя може да се справи с ресора си, както и с координационните функции на заместник-председател.

Очакванията са, че изслушването й днес ще премине под формата на сериозен диалог за ефективното управление на европейския бюджет, за контрола на разходите, и за вариантите за осигуряване на допълнителни приходи. Част от евродепутатите са подготвили и въпроси за необходимите промени в кадровата политика на Еврокомисията, която също попада в ресора на Георгиева.

Тя ще има три часа, за да отговори на общо 45 въпроса, разпределени на квотен принцип между политическите групи в Европарламента. Изслушването ще започне в 14.30 и ще бъде пряко излъчвано по програма “Хоризонт” на БНР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.