В ЕП тръгна процедурата за сваляне на имунитета на Станишев

В Европейския парламент е стартирала процедурата по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на българския евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев. Новината съобщи самият Станишев на страницата си във Фейсбук. Експремиерът и бивш председател на БСП отново напомня, че делото срещу него е инициирано “по чисто политически причини” и потвърждава желанието си нещата да приключат максимално бързо. Ето и цялото съобщение на Станишев във Фейсбук:

“Приятели,

Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени“ документи, инициирано по чисто политически причини. Никога не съм се крил зад имунитета си на народен представител и в двата предходни мандата в българския парламент аз самият се отказах от него.

Както знаете, в началото на ноември в писмо до председателя на Европейския парламент поисках бързо разпределяне и разглеждане на искането за свалянето на имунитета ми. На 27 ноември в отговор на моето писмо, получих уверенията на Мартин Шулц, че ще направи необходимото.

Вчера в пленарна зала беше обявено искането на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми. Председателят го разпредели на Комисията по правни въпроси.Така стартира процедурата.

За съжаление вместо да поставяме на дебат значими за България теми, ние занимаваме Европейския парламент с
дела, започнати срещу политически противници. Този подход само уронва престижа на страната ни и не води до нищо конструктивно.

Аз самият имам интерес процедурата да приключи максимално бързо и делото да остане зад гърба ми, за да изчистя името си.”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.