В Джебел обвиняват и майката на Мерт

Нова версия върви в Джебел по повод двойното убийство в града. Майката на ученика Мерт, който се призна за виновен,  е негов съучастник. Тя е измила брадвата от кръвта. Твърди, че той е заклал животно. Тя носи голяма вина. Искала е да събира подписи, че синът й е невинен, рязкязя в “Добро утро, България!” по TV7 Мерджан Байрам – най-близката приятелка на убитата Джейлян. “Населението мисли, че арестуваният за убийството Мерт не е извършил това деяние сам. Всеки се съмнява, но хората се страхуват. Затова не се показват. Страхуват се да не се случи същото и с тях. Смятат, че истинските престъпници все още са на свобода. Смятат, че Мерт има съучастник. Познават го по-добре, аз нямам лични контакти с него.

Смятат, че може извършителят да е друг, а той само е поел вината”, продължи разказа си Мерджан Байрам, която е и организатор на протеста в Джебел.

Връщане на смъртното наказание в България и смърт за обвинения в убийство Мерт Мехмед, който отне по особено жесток начин живота на 24-годишната Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда, поискаха в сряда около стотина граждани на Джебел. Те окупираха кметството с искане за среща с директора на ОД на МВР, главен комисар Петко Деведжиев, на която да получат изчерпателна информация за хода на делото срещу Мерт Мехмед.

По време на протеста джебелчани поискаха оставка на ръководството на районното полицейско управление, а също и смяна на редовия състав на полицейските служители. „Джебел живее в страх, спим на смени. Нищо не се прави за разкриване и задържане на наркоразпространителите – полицаите са местни хора, кой братовчед, кой приятел. Не върви. Няма гаранция, че това, което се случи на Джейда и дъщеричката й, няма да се случи и на нас”, коментира една от организаторките на протеста, приятелка на жертвата, Мерджан Байрям.

Критики към работата на полицията отправи и кметът на общината Бахри Юмер. Той отправи упреци и към местната комисия за борба с наркотичните вещества и предложи от тук нататък общината да е посредник в работата на полиция и комисия, родители и училище, в борбата им срещу наркоразпространението.

При пристигането си комисар Деведжиев обясни, че не може да отговаря на въпроси по случая с двойното убийство, заради следствената тайна. По отношение на разпространението на наркотични вещества в града той каза, че на Районното управление в Джебел ще бъде направена пълна вътрешна проверка, която ще обхване всички сигнали срещу наркоразпространението и какво е свършено по тях. Комисия от Областната дирекция още днес започва проверка на работата в участъка, увери Деведжиев.

Заради създадените страхове в Джебел след двойното убийство, жителите поискаха с тях да работят психолози. Комисар Деведжиев каза, че ще направи всичко възможно да осигури специалисти от Института по психология на МВР.

1 Comment

 1. Всичко казано до тук за Мерт е само лошо, като това, което той може би е направил, но въпреки това някой питали се какво е накарало това толкова младо момче да извърши това, толкова тежко престъпление ако той наистина го е извършил? Според мене отговора е ясен “хубавия и лек“ живот в нашата родина! Дали ако това момче живееше примерно като мене да има пари ще ше да стигне до тази крайност, от която се е случило най-лошото? Да, той явно е бил по буйно и трудно дете, но всички знаем, че такива деца има много и те правят доста глупости и проблеми, затова сме хората да им подамагаме, когато сгрешат и да им показваме правилния път. Колко от Вас, които опрекват адцки много Мерт са виждали лично, какво е да си родител на проблемно дете? Колко от Вас наистина са се сблъсквали лично с отглеждането на проблемно и буйно дете? Знаете ли колко е трудно на двама родители да се справят с младежките години и проблеми на едно буйно и подрастващо момче, а камоли, когато този контрол се наложи да се упражнява само от един родител и то майката!?! Замислете се! Аз съм бил свидетел на такива случки и мога да Ви кажа, че това е една много трудна и сложна мисия, която отнема много време, нерви и не винаги резултата е добър, защото с едно такова проблемно дете влияние оказва и средата в която живее, а средата е нашата мила родина! Вземете за пример Афганистан. Ами там и децата убиват хора, защото техните родители и общество като цяло го правят, така че….
  Огледайте се реално, къде е същата тази полиция и Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, които искат сега Мерт да бъде осъден до живот и т.н.., каде са те? Ами според мене именно ако ТЕ си вършеха качествоно и съвестно работата в нашата родна страна, НЯМАШЕ да има толкова много присъствие на наркотични вещества и нашите деца нямаше да имат толкова лесно достъп до тези вещества от които стават зависими и от там щяха да се намалят в голям процент престъпленията като цяло. Тук обществото ние също имаме нотка вина за случващото се защото в голяма част и ние само стоим, гледаме и нищо не правим за да има промяна.
  Според мене Мерт НЕ е типичен хладнокръвен убиец, а просто младо и зависимо момче от определено наркотично вещетво, което нашата родна полиция позволява да се разпространява свободно навсякъде дори и в малките градове и села и затова той по един или по друг начин е пробвал и се е зарибил, както обикновенно става и след като е беден и само с един родител ето го резултата. Да, много хора пушат трева, но не всеки убива, заради това, но в този случай това се е случило и е факт за жалост. Понякога стават и такива неща! Но пак казвам, само ако Мерт наистина е извършил това в което го обвиняват, за което обаче аз лично се съмнявам и НЕ вярвам! Аз лично гласувам доверие на Мерт и за мен той не е убиец, а прикрива някой от страх помнете ми думите ще видите, че това ще излезе така!
  Мерт е отишъл да КРАДЕ евентуално, а не да убива! Разликата е огромна. Това показва ясно неговите предвалителни намерения, които не са били да убие, а да вземе парите с които момичето се е хвалило, че има. Да, той отива там с брадва! Ами това оръжие е имал с това е отишал все с някакво оръжие е трябвало да отиде след като ще краде все пак не може да отите с метла….! Трябвало е да изплаши момичето за да го приеме то на серионо още повече след като те са се познавали от преди за да му даде парите, но в тях можеби тя го е заплашила, че ще го издаде на полицията и пред всички в селото и момчето много се е притеснило в този момент и без да мисли в такъв стресиран момент е извършило първото убийство, а второто може би е станало, защото той се е притеснил, че детето също ще го издаде. Всичко това е повече от ужасяващо! Мерт наистина е направил най-лошото нещо, но помнете, че винаги има и по лошо!
  Човек през целия си живот много пъти се променя и изменя както физически така и емоционално, като характер, разбирания и т.н.. Момче на 18 години със сигурност не е типичен сериен убиец на който му прави кеф да убива! Това е станало по лоши стечения на обстоятелствата и са довели до този фатален край за всички, включително и за Мерт.
  Това, което е извършил Мерт ще му остане грях за цял живот и през целия си живот ще трябва да го изкупва! Затваряйки това момче в затвора до живот нищо няма да промени, нито ще върне жертвите. Единствено ще покаже на обществото, че в тази държава има закони и някой от тях се прилагат. Това е много хубаво, но на същото това общество затварянето до живот на това момче ще струва пари за неговата издръжка и това ще върне ли жертвите? НЕ! Затвора не е място, където човек би могъл да се поправи и промени особенно ако той бъде затворен там за много дълго време, а точно обратното! В нашите родни затвори само хората стават още по големи престъпници, защото с тези хора никой по никакъв начин не работи и не им помага те да се променят, а те биват само затворени някъде при лоши условия и как това ще промени човека към хубаво и добро?
  Ще Ви дам едно сравнение и ще Ви попитам според Вас това честно ли е и не е ли дискриминиращо спрямо другите хора, които са нарушили закона. Ако един спихично болен човек извърши такова престъпление с убийство примерно, то той НЯМА да отиде в затвора, а в психиатрично заведение, където ще му бъде помогнато той да се оправи и ще бъде върнат отново в обществото да продължи живота си нормално, нали така. Ако един наркоман извърши някакво престъпление на него също често му бива помагано да се оправи, като се лекува в наркокомуни и определени заведения, тогава защо и на младите хора, които са извършили нещо такова от глупост и лекомислие, но осъзнават стореното и вината си и искат да се поправят не им си помогне, като с тях се работи с цел те да се променят и повече да не правят такива лоши неща и тези грешки? Значи на лудия и на наркозависимия може да се помага и с него да се работи, а на този който си признае и му е за първи път и поиска да се поправи не може, така ли? Това според мене не е правилно е честно! В Германия и в USA има такива организации и институции, които работят с такива млади хора на който им е за първи път с цел те да се поправят, променят и да бъдат върнати в обществото, но вече като променени хора и да работят и служат на това общество с хубаво и добро.
  Отново повтарям изпращайки Мерт доживот в затвора НЯМА да се върне времето на зад и жертвите няма да се върнат! Не забравяйте, че съвестта е най-голимия съдия в нашето съзнание и тя се включва по различно време понякога рано, а понякога късно, така че не си мислете, че Мерт няма да получи наказание.
  Не на последно място искам да Ви припомня и друго много важно нещо. Всички, които сме християни може би знаете, че в основата на нашата религия е казано, че всеки човек, който се покае за вината си и поиска прошка за да се поправи на него трябва да му бъде дадена и простено! Това стои в основата на християнството! Момчето е направило наистина нещо ужасно, но той в момента осъзнава какво и направил. Признава си за стореното, съдейства на полицията и казва, че съжалява за стореното, какво повече може той да направи на този етап? Да се самоубие ли? Ами да той в един момент вярвам, че може и това да стори там вътре! Но това, което се иска от един нормалнен човек, а и дори от закона той го прави. Признава вината си, осъзнава постъпката си и иска прошка! Тук са на лице всички нужни признаци за едно желание за промяна и покайване. Според мене на това момче трябва да му бъде даден втори шанс, защото всички сме хора и правим грешки. Човешко е да се греши! Важното е да осъзнаваме своите грешки и да не ги повтаряме. Нека бъдем добри, а не зли и отмастителни. Нека дадем втори шанс на това момче да се промени. Казано е че когато правиш добро ще получиш добро. Нека не сме лоши! Трябва да се научим да проштаваме, както е направил Исус, когато е бил разпънат, той е погледнал към небето и е казал Господи присти им те не знаят какво правят. Запомнете, че лошо с лошо не се оправя и до нищо хубаво не води, а само до още и още лоши неща!
  Спомнете си за случая преди няколко години, кагота в един малък Български град на Велик ден едно младо момче, което ми е адаш дори на име Данаил кара братовчед си да му даде колата си и двамата тръгват по улиците, но Данаил пиян и без книжка с голяма скорост блъска и убива мисля 7 деца на неговата възраст! Нима това не е лошо? В този случай дори загиват повече хора. Да в този случай в место с брадва в ръце въпросното момче убива тези деца с кола. Да и той не е искал това да стане, но то се е случило. Той умишлено се е качил в колата пиян дори лично я е искал от своя братовчед. Единствената разлика е че няма кражба тук, но има колко повече жертви! И тук искам да Ви покажа пример как Данаил, който е причинил смърта на тези деца НЕ се признава за виновен, НЕ признава своята вина и НЕ иска прошка, НЕ се покайва, НЕ чуства вина и дори пред съда той директно нагло и подигравателно заявява, че иска от съда те да му дакажат, къде е неговата вина и какво той е извършил. Е такова момче дари и младо найстина трябва да лежи много време в затвора, защото тои иначе няма да се промени и бъде ли пуснат той няма да осъзнае своята вина и ще знае, че може да извършва тежки престъпления и да му се разминава с малки присъди. Докато при Мерт нещата са по съвсем друг начин. Замислете се преди да го обвинявате прекалено много и помнете, че на всеки от Вас това може да се случи и никой не е застрахован от подобни неща, защото те белите стават много бързо и още преди да сте се усетили може да сте извършили нещо, което да осъзнаете после вече, когато е късно и тогава може би ще се сетите за моите думи тук… Затова просто бъдете добри хора и се молете да не Ви се случват лоши неща и се научете да прощавате, защото един ден самите Вие може да молите за същата тази прошка!
  Ще се радвам ако майката на Мерт се свържи с мен по скайп примерно за да видим с какво аз бих могъл да помогна на Мерт да се поправи и промени към по добро! Моето потребителско име в скайп е rodnilb

Leave a Reply

Your email address will not be published.