В Дунав е потънала баржа с 850 тона торове

В река Дунав е потънала баржа с 850 тона торови препарати за селското стопанство на борда. Според информация на румънските власти торовете са опаковани в двойно полиетиленово фолио, неразтворимо във вода, и няма опасност за екосистемата в реката и за влошаване на качеството на водата. Товарът е пътувал от пристанище в Хърватия, но малко преди пристигането си в порта Молдова Веке е потънал. Екипажът е успял да се евакуира.
Съобщението е постъпило от Системата за ранно предупреждение за инциденти по река Дунав, съобщиха от МОСВ.
Басейнова дирекция – Плевен е изпратила запитване към международните ситуационни центрове в Румъния и Сърбия към Системата с искане за предоставяне на информация за резултатите от направените водни проби, когато те са налични.
Уведомени са и органите на “Пожарна безопасност и защита на населението” – Видин и “Гранична полиция” – Видин, както и Изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав”, Изпълнителна агенция “Морска администрация” и АЕЦ “Козлодуй”.
Поради характера на инцидента и товара на кораба и с цел предприемане на своевременни мерки при необходимост, МОСВ се обърна с молба към МВнР с молба за съдействие за спешно предоставяне на допълнителна информация по случая чрез съответните дипломатически мисии.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.