В Донецка област беше въведен режим на спецоперация

В Донецка област на Украйна беше въведен режим на спецоперация, предаде руската информационна агенция Сочи-24, цитирана от „Фокус”. Цитира се изказване на административния ръководител на областта Сергей Тарута, който заявява: „Това решение е насочено към опазване на мира и реда в нашите земи, която момента въоръжени, агресивни и фанатизирани хора хладнокръвно ни отнемат. Те са терористи и ние няма да им позволим да управляват нашата земя”.
По-рано днес бе съобщено, че сепаратистите в Донецка и Луганска област не възнамеряват да приемат условията на ултиматума, който им поставиха украинските власти.
В Одеса беше създаден щаб за отбрана на Одеската област и батальон за самоотбрана, предаде УНИАН.
Като цяло обстановката в Източна Украйна продължава да е изключително напрегната и взривоопасна. Вчера сваленият от власт украински президент Виктор Янукович заяви в обръщение, че с действията си сегашните украински власти тласкат страната към гражданска война.
Междувременно наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) пристигнаха в украинския град Славянск, предаде РИА Новости.
Представителите на международната организация са се отправили към различни градове в източната част на Украйна, за да разберат на място какво се случва. Уточнява се, че пратениците на ОССЕ само ще наблюдават, без да предприемат никакви действия.
В Славянск лидерът на проруските активисти Вяческав Пономарьов обяви, че застава начело на града, съобщи електронното издание на „Комсомолская правда”. Пономарев, който ръководи групата, която завзе административни сгради в града, обвини кмета Неля Штепа в сътрудничество с радикалната организация „Десен сектор”.
„Кметът на града избяга”, съобщи още Пономарьов.
В град Горловка, Донецка област, въоръжени активисти са предприели щурм на местното управление на министерството на вътрешните работи, предаде „Фокус”, цитирайки руски медии. Пред сградата се чуват изстрели, женски викове и призиви някой да повика линейки на бърза помощ.
Съобщено бе също, че украински войски се приближават към украинския град Мариупол, който се намира в югоизточната част на страната. Колоната украински войници, заедно с техниката, е била забелязана по пътя към града.
Вчера в Мариупол проруски демонстранти завзеха сградата на градския съвет.
През изминалата нощ някои части на руската армия, които са разположени в районите в близост до границата с Украйна, бяха приведени в състояние на пълна бойна готовност, предаде УНН, позовавайки се на съобщение на Дмитрий Тимчук в „Туитър”.
„Освен това, ние регистрирахме увеличаване на числеността на руските части, които по-рано бяха концентрирани по източните граници на Украйна”, написа Тимчук, който е ръководител на Центъра за военнополитически изследвания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.