В Добрич чакат нова вълна, властите призовават хората да се евакуират

Властите в Добрич очакват нова приливна вълна и призовават хората в ниските части, например живеещите по протежението на бул. „Русия”, да предприемат всички мерки за обезопасяване на жилищата си и при възможност да ги напуснат, съобщи Дарик. От общината предупреждават, че се наблюдава рязко покачване на нивото на водите по протежение на дерето на Суха река. Дежурни екипи наблюдават непрекъснато ситуацията. На жителите на района се препоръчва да се евакуират. Организиран е пункт за нуждаещите се в спортна зала „Добротица”.

Непрекъснато се наблюдава нивото на язовирите край Добрич и при наличие на опасност от преливане ще бъде информирано местното население. Повечето от помпените станции не работят, тъй като има скъсани водопроводи и залети сондажи. Усилията на ВиК са насочени към обезопасяване на шахти, чиито капаци са отнесени от водата. При първа възможност усилията ще се насочат към ремонта на помпените станции, за да се осигури вода на населението. От Енерго Про информират, че няма аварии, но всички подстанции по протежение на Суха Река са изключени с цел обезопасяване на района.

Училищата и детските ясли са затворени до нормализиране на ситуацията. Детските градини имат възможност да приемат деца с изключение на градините с номера 23 и 24, които са наводнени. Останалите социални заведения функционират нормално. МБАЛ работи нормално. Има готовност за приемане на пострадали хора от наводненията. Изходните артерии на Добрич към градовете Ген. Тошево и Тервел са отворени.

Полицията е отцепила наводнените участъци от уличната мрежа и пренасочва движението към алтернативни маршрути.

В Добрич вече има две жертви в следствие на наводненията в района. Първоначално бе открит труп на мъж, а малко по-късно стана ясно, че жена се е удавила в района на Хуманитарната гимназия в града.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.