В деня на Левски парламентът ще гледа декларация за етническия мир

Председателят на парламента Михаил Миков внесе в деловодството проект на декларация за намаляване на общественото напрежение и политическото противопоставяне. Още вчера, по време на посещението си в Хърватска, Миков съобщи, че подготвя такъв документ, чиято основна цел е да бъде намалено напрежението сред обществото, възникнало в последната седмица на етническа, религиозна и политическа основа.

Очаква се в сряда, в началото на пленарния ден, депутатите да разгледат декларацията, подготвена от Михаил Миков. В проектодокумента се предлага Народното събрание да призове в навечерието на Деня на Апостола на свободата Васил Левски всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за “демократска република”, в която “българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички ще спадат под един общ закон…”.

В проекта на декларация е записан и призив за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани. Михаил Миков предлага Народното събрание да декларира, че отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събития и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология, както и да осъди всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин в съчетание с недопустими ксенофобски послания.

В мотивите към проекта на документ Михаил Миков подчертава, че утвърждаването на политическата умереност, на конструктивния диалог, на атмосферата на разбирателство и добронамереност и на търсенето на съгласие в името на националния интерес нямат алтернатива и следва да се прогласят изрично за приоритет на 42-рото Народно събрание.

По-рано днес президентът Плевнелиев и премиерът Орешарски излязоха собща декларация за запазване на гражданския мир.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.