В Бургас тръгна най-малкият водороден автомобил в света

Най-малкият водороден автомобил в света бе задвижен вчера в Бургас. Демонстрацията бе направена в учителската стая на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника /ПГМЕ/. На нея присъстваха учители, ученици, журналисти и специалисти от „Топлофикация Бургас”. Прототипът е изработен в клуб „Енергия на бъдещето” към специализираното училище. Количката е с размери приблизително колкото мъжки портфейл. Тя се зарежда с чист водород, който преди това е добит чрез специална миниатюрна електролитна станция от чиста вода. Водородът се зарежда в резервоара на колата, а от там се подава към мембрана, с която влиза във взаимодействие, вследствие на което се генерира електрическа енергия. С нея се задвижда миниатюрен електродвигател, който дава механичната енергия на автомобилчето. Самият модел се управлява с дистанционно управление. Бургаските ученици, които са го сглобили, организираха шоуто за Деня на енергетика, съобщават от Имидж Едвъртайзинг.

Професионалният празник се отбелязва по инициатива на ръководството на ‘Топлофикация Бургас” сред преподавателския и ученически състав на професионалната гимназия. Талантливите ученици показаха и действащ мини-макет на цял дървообработващ цех, ползващ за производството си единствено енергия от ВЕИ – слънце и вода. Впечатление направи и прототипът на електротурбина произвеждаща ток от вятър и слънце едновременно.

Енергетиците които присъстваха, не скриха удивлението си от това, че моделите са толкова съвършено изработени, че е въпрос на финансиране, за да могат да бъдат трансформирани веднага в реални размер, или дори да станат производствено приложими.

От осем години „Топлофикация Бургас” поддържа партньорски отношения с ПГМЕ и финансово подпомага развитието на талантливи ученици.

На снимката: Учениците от клуб „Енергия на бъдещето” демонстрират своите изобретения
Снимка: Имидж Едвъртайзинг

Свързани публикации

1 Comment

  1. Ел. енергия-водород-ел-енергия! Става за демонстрация ,но КПД-то е никакво! Абсолютна загуба на ресурс ако някой се опита да го внедри в голям автомобил!

Leave a Reply

Your email address will not be published.