В Брюксел Цацаров получи похвали за работата на прокуратурата

На прав път сте! – това послание отправи еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Юрова на среща с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. По време на днешния разговор между Юрова и Цацаров са били обсъдени създаването на Европейска прокуратура, експертните предложения на българската прокуратура за изменения в НПК, както и работата на новосъздаденото звено „Антикорупция“.

Получихме добра оценка за направеното в изпълнение на препоръките на последния мониторингов доклад. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти след срещата си с Вера Юрова, предаде „Фокус”. “Това беше доста ползотворна среща с две основни теми в нея. На първо място – действието на прокуратурата в изпълнение на препоръките на последния мониторингов доклад от януари тази година и на второ място – професионалната позиция на прокуратурата по отношение на създаването и функционирането на Eвропейска прокуратура. По-скоро първата тема беше в центъра на разговора ни – един доста откровен разговор, включително и след първоначалния след назначаването на комисаря. Като цяло получихме доста добра оценка за онова, което до момента е направено при нас”, обясни Цацаров. „Особен интерес беше проявен към т.нар. от мен експертен законопроект, касаещ измененията в НПК”, каза още главният прокурор. По думите му особен интерес е проявен по отношение на режима на мерките за неотклонение.

1700 осъдени лица са се отклонили от изтърпяване на наложените присъди. Поради тази причина прокуратурата е изготвила експертен проект за изменения в НПК, който е приет на първо четене в българския парламент и предстоят обсъжданията му за второ четене, съобщил Цацаров на комисар Юрова.

В този законопроект няма политика, той е в полза единствено и само на българското общество, изтъкна главният прокурор. Комисар Юрова се поинтересува дали има политически противници на подобен законопроект, на което г-н Цацаров отговори, че има възражения, че проектът не е достатъчно демократичен и нарушава човешките права. Българският главен прокурор подчерта, че подобни мерки, като предложените от прокуратурата, са изцяло за защита на жертвите от престъпления и че целта на обвинението е да бъдат запазени и правата на пострадалите, се посочва в прессъобщението на прокуратурата.

По отношение на създаването на Европейска прокуратура, комисар Юрова и г-н Цацаров се обединиха около становището, че България е държава, в която няма разминаване в позициите относно необходимостта от създаването на подобен орган между изпълнителната власт и прокуратуратарата.
Звеното „Антикорупция“ е създадено между ПРБ, МВР и ДАНС в отговор на препоръките от последния мониторингов доклад. Първите резултати са налице, а най-важното е, че звеното има техническа, оперативна и процедурна самостоятелност за разследване, посочи г-н Цацаров.
Комисар Юрова заяви, че корупционните проблеми не са присъщи само за България, но мерките за справяне, които страната ни е предприела, са стъпка във вярната посока.

Снимка: Прокуратура на Република България

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.